Corrosiepreventie speelt een grote rol bij de duurzaamheid van hekwerken; door luchtvervuiling en het zoute milieu is het van essentieel belang hier de juiste behandeling voor te kiezen. Montihek stelt hoge eisen en gebruikt twee hoogwaardige technieken voor de oppervlaktebehandeling van producten: Thermisch verzinken en poedercoaten. We werken al jaren met vaste leveranciers die volgens vastgestelde normen en richtlijnen werken.
Al onze stalen hekwerken worden eerst thermisch verzinkt. Na onderdompeling in een bad met vloeibaar zink zal er vrijwel geen roestvorming meer optreden. Moderne poedercoatings zijn zeer geschikt om metalen producten van een kleur te voorzien en dienen daarnaast ook nog als corrosiewerende laag. De combinatie van verzinken en poedercoaten heeft een sterke synergetische werking: de levensduur die ermee bereikt wordt is meer dan de optelsom van de twee afzonderlijke corrosiewerende lagen.
Thermisch verzinken volgens NEN-EN-ISO 1461:
Ontvetten en beitsen:
Het te verzinken staal ondergaat eerst een nauwkeurige voorbehandeling. Alle vuil-, olie- en vetresten worden verwijderd en het staal wordt gebeitst om roest en walshuid te verwijderen.
Fluxen:
Daarna volgt een fluxbad. Deze fluxoplossing zorgt ervoor dat de verbinding van het zink met het staal wordt bevorderd.
Drogen en thermisch verzinken:
Na het drogen worden de hekwerken in het zinkbad – dat een temperatuur heeft van ca. 450 graden – ondergedompeld. In het zinkbad verbindt het vloeibare zink zich met het staal en vormt drie legeringslagen. Het grote voordeel van het verzinkproces is dat het slijtvast is en goed bestand is tegen mechanische belastingen. Bovendien treedt er geen onderroestvorming op. Indien de zinklaag beschadigd raakt zal er op het staaloppervlak vrijwel geen uitbreiding van roestvorming optreden. Dat is het gevolg van de zogenaamde kathodische werking van de zinklaag.
Nabewerking volgens NEN 5254 en NEN-EN 15773
Tot slot ondergaan de hekwerken een nabehandeling waarbij alle onderdelen worden ontdaan van scherpe en uitstekende deeltjes.
Poedercoaten:
Ontvetten, etsen en corrosiewerende conversielaag:
Voordat het poeder wordt aangebracht, wordt het hekwerk chemisch gereinigd en wordt een actieve corrosiewerende conversielaag aangebracht.
Spoelen, drogen, poederspuiten en moffelen:
Na het passiveren, spoelen en drogen wordt via elektrostatische weg poeder aangebracht en het hekwerk gemoffeld.
Mogelijkheden:
- Poedercoaten in een 1-laags systeem (gemiddeld minimaal 80 micron) met een polyestertoplaag.
- Poedercoaten in een 2-laags systeem (gemiddeld minimaal 120 micron) bestaande uit:
– een beschermende epoxylaag;
– vervolgens wordt een polyestertoplaag aangebracht. - Poedercoaten in een 3-laags systeem (gemiddeld minimaal 150 micron) bestaande uit:
– twee epoxylagen;
– vervolgens wordt een polyestertoplaag aangebracht.
De producten kunnen in alle (RAL)kleuren worden uitgevoerd.